 
        Hlavní jídla
Main dishes
      
      Masité pokrmy
Meat dishes
          maso
          meat 
          
            miːt
        červené/bílé maso
          red/white meat 
          
            rεd/waɪt miːt
        vepřové maso
          pork 
          
            pɔːk
        hovězí maso
          beef 
          
            biːf
        telecí maso
          veal 
          
            viːl
        skopové maso
          mutton 
          
            ˈmʌtn
        jehněčí maso
          lamb (meat) 
          
            læm (miːt)
        králík
          rabbit 
          
            ˈræbɪt
        pečené maso, pečeně
          roast (meat) 
          
            rəʊst (miːt)
        obalovaný/smažený řízek
          (Wiener) schnitzel 
          
            (ˈwiːnə) ˈʃnɪtsəl
        přírodní řízek
          cutlet 
          
            ˈkʌtlɪt
        biftek
          beefsteak 
          
            ˈbiːfˌsteɪk
        dobře propečený
          well done 
          
            wεl dʌn
        středně propečený
          medium 
          
            ˈmiːdɪəm
        málo propečený
          rare, underdone 
          
            rεəˌ ˌʌndəˈdʌn
        hovězí pečeně
          roast beef 
          
            rəʊst biːf
        žebírko
          rib 
          
            rɪb
        kotleta s kostí
          T-bone steak 
          
            tiːbəʊn steɪk
        uzené maso
          smoked meat 
          
            sməʊkt miːt
        drůbež, drůbeží maso
          poultry, fowl 
          
            ˈpəʊltrɪˌ faʊl
        pečené kuře
          roast chicken 
          
            rəʊst ˈtʃɪkɪn
        krocan
          turkey 
          
            ˈtɜːkɪ
        husa
          goose 
          
            guːs
        kachna
          duck 
          
            dʌk
        zvěřina
          game 
          
            geɪm
        srnčí
          venison 
          
            ˈvεnɪsn
        bažant
          pheasant 
          
            ˈfεznt
        kanec
          wild boar 
          
            waɪld bɔː
        studený nářez
          cold cuts 
          
            kəʊld kʌts
        kýta
          haunch 
          
            hɔːntʃ
        šunka
          ham 
          
            hæm
        salám
          sausage 
          
            ˈsɒsɪdʒ
        trvanlivý/tvrdý salám
          salami 
          
            səˈlɑːmɪ
        měkký salám
          Bologna sausage, polony 
          
            bəˈləʊnjə ˈsɒsɪdʒˌ pəˈləʊnɪ
        klobása
          sausage 
          
            ˈsɒsɪdʒ
        párek
          frankfurter, wiener 
          
            ˈfræŋkˌfɜːtəˌ ˈwiːnə
        huspenina
          jelly, aspic 
          
            ˈdʒεlɪˌ ˈæspɪk
        jelito
          black pudding, (AmE)  blood sausage 
          
            blæk ˈpʊdɪŋˌ blʌd ˈsɒsɪdʒ
        sekaná
          meat loaf 
          
            miːt ləʊf
        karbanátky
          burgers, patties 
          
            ˈbɜːgəzˌ ˈpætɪz
        hamburger
          hamburger 
          
            ˈhæmˌbɜːgə
        játra
          liver 
          
            ˈlɪvə
        guláš
          goulash 
          
            ˈguːlæʃ
        svíčková
          tenderloin 
          
            ˈtεndəˌlɔɪn
        ajntopf
          one-pot meal 
          
            wʌnpɒt miːl
        plody moře
          seafood 
          
            ˈsiːˌfuːd
        krevety
          prawn, (AmE)  shrimps 
          
            prɔːnˌ ʃrɪmps
        garnáti
          shrimps 
          
            ʃrɪmps
        langusta
          (spiny) lobster 
          
            (ˈspaɪnɪ) ˈlɒbstə
        humr
          lobster 
          
            ˈlɒbstə
        chobotnice
          octopus 
          
            ˈɒktəpəs
        ústřice
          oysters 
          
            ˈɔɪstəz
        kalamáry
          calamari, squid 
          
            ˈkɑːləˈmɑːrɪˌ skwɪd
        rybí maso
          fish 
          
            fɪʃ
        pstruh
          trout 
          
            traʊt
        štika
          pike 
          
            paɪk
        úhoř
          eel 
          
            iːl
        tuňák
          tuna (fish) 
          
            ˈtjuːnə (fɪʃ)
        losos
          salmon 
          
            ˈsæmən
        treska
          cod(fish) 
          
            kɒd(fɪʃ)
        makrela
          mackerel 
          
            ˈmækrəl
        mořský jazyk
          sole 
          
            səʊl
        platýs
          flounder, halibut 
          
            ˈflaʊndəˌ ˈhælɪbət
        sardinky (v oleji)
          sardines (in oil) 
          
            sɑːˈdiːnz (ɪn ɔɪl)
        sleď
          herring 
          
            ˈhεrɪŋ
        hlemýžď
          escargot 
          
            εskargo
        Bezmasá jídla
Vegetarian dishes
          těstoviny
          pasta 
          
            ˈpæstə
        špagety
          spaghetti 
          
            spəˈgεtɪ
        těstovinový salát
          pasta salad 
          
            ˈpæstə ˈsæləd
        rizoto
          risotto 
          
            rɪˈzɒtəʊ
        dušená zelenina
          stewed vegetables 
          
            stjuːd ˈvεdʒtəblz
        vaječná omeleta
          omelette 
          
            ˈɒmlɪt
        míchaná vajíčka
          scrambled eggs 
          
            ˈskræmbld εgz
        vařená kukuřice
          corn on the cob 
          
            kɔːn ɒn ðə kɒb
        špenát
          spinach 
          
            ˈspɪnɪdʒ
        topinka
          toast, roasted bread 
          
            təʊstˌ rəʊstɪd brεd
        volské oko
          fried egg 
          
            fraɪd εg
        Přílohy
Side dishes
          brambory
          potatoes 
          
            pəˈteɪtəʊz
        vařené brambory
          boiled potatoes 
          
            bɔɪld pəˈteɪtəʊz
        pečené brambory
          baked potatoes 
          
            beɪkt pəˈteɪtəʊz
        smažené hranolky
          
            tʃɪpsˌ (frεntʃ) fraɪz
        krokety
          croquettes 
          
            krəʊˈkεts
        rýže
          rice 
          
            raɪs
        rýže natural
          brown rice 
          
            braʊn raɪs
        bramborový salát
          potato salad 
          
            pəˈteɪtəʊ ˈsæləd
        bramborová kaše
          mashed potatoes 
          
            ˈmæʃt pəˈteɪtəʊz
        těstoviny
          pasta 
          
            ˈpæstə
        nudle
          noodles 
          
            ˈnuːdlz
        chléb, pečivo
          bread 
          
            brεd
        rohlík
          roll 
          
            rəʊl
        houska
          (bread) roll 
          
            (brεd) rəʊl
        knedlík
          dumpling 
          
            ˈdʌmplɪŋ
        kyselé zelí
          sauerkraut 
          
            ˈsaʊəˌkraʊt
        zelný salát
          coleslaw, cabbage salad 
          
            ˈkəʊlˌslɔːˌ ˈkæbɪdʒ ˈsæləd
        hlávkový salát
          lettuce salad 
          
            ˈlεtɪs ˈsæləd
        obloha
          garnish 
          
            ˈgɑːnɪʃ
        kečup
          ketchup 
          
            ˈkεtʃəp
        hořčice
          mustard 
          
            ˈmʌstəd
        majonéza
          mayonnaise, (hovor.)  mayo 
          
            ˌmeɪəˈneɪzˌ ˈmeɪəʊ
        tatarská omáčka
          tartare sauce 
          
            tɑːˈtɑː sɔːs
        sójová omáčka
          soy sauce 
          
            sɔɪ sɔːs
        zálivka
          dressing 
          
            ˈdrεsɪŋ
        dochucovadlo
          condiment 
          
            ˈkɒndɪmənt
        koření
          spices 
          
            spaɪsiz
        kompot
          compote 
          
            ˈkɒmpəʊt
        nakládaná zelenina
          pickles 
          
            ˈpɪklz
        Způsob přípravy
Food preparation
          baked
          pečený
          battered
          obalovaný v těstíčku
          beaten
          šlehaný
          beer battered
          obalovaný v pivním těstíčku
          boned
          vykostěný
          braised
          orestovaný a dušený
          breaded
          obalovaný ve strouhance
          brined
          ve slaném nálevu
          broiled
          grilovaný
          browned
          osmahnutý
          buttered
          s máslem, namazaný máslem
          charbroiled
          (opékaný) na roštu
          cooked
          vařený
          crispy
          křupavý, do křupava
          cubed
          nakrájený na kostičky
          deep-fried
          fritovaný
          dipped
          máčený
          flambé(e)
          flambovaný
          flavoured
          s příchutí, ochucený
          fried
          smažený
          glazed
          polévaný, s polevou
          grated
          strouhaný
          gratinéed
          gratinovaný, zapékaný
          gutted
          vykuchaný
          hot
          ostrý, pálivý
          marinated
          marinovaný
          medium
          středně propečený
          medium rare
          málo propečený
          melted
          rozpuštěný, roztavený
          pickled
          nakládaný
          rare
          krvavý, nepropečený
          roasted
          pečený, pražený
          salted
          slaný
          sauté(ed)
          restovaný
          seasoned
          ochucený
          sliced
          nakrájený, plátkový
          smoked
          uzený
          spiced
          kořeněný
          sprinkled
          posypaný
          steamed
          vařený v páře
          stewed
          dušený
          stuffed
          nadívaný, s nádivkou
          sweetened
          slazený
          toasted
          opečený, opékaný
          well-done
          dobře propečený
          