 
        Typická jídla ve Francii
Plats typiques de la cuisine française
      
      (à la) dijonnaise
          s omáčkou z dijonské horčice
          andouillettes f pl 
          jitrničky
          babas au rhum m pl 
          koláčky s rozinkami v rumovém sirupu
          blanquette de veau f 
          telecí ragú
          bœuf bourguignon m 
          hovězí na červeném víně s houbami, cibulkou a slaninou
          bombe glacée f 
          zmrzlina s ovocem, ořechy a šlehačkou
          bouillabaisse f 
          rybí vývar
          brioche f 
          lehká kynutá brioška
          brochette f 
          špíz
          cassoulet m 
          husí, kachní, vepřové nebo skopové ragú s bílými fazolemi
          choucroute garnie f 
          alsaské dušené zelí s uzeninou
          civet de lièvre m 
          zaječí ragú na víně
          confit de canard/d'oie m 
          naložená kachna/husa
          consommé m 
          silný masový vývar
          contre-filet m 
          střední roštěná
          coulis m 
          dezertní poleva z rozmačkaného syrového ovoce
          crème brûlée f 
          pudink s karamelovou krustou
          croque-madame m 
          toast se šunkou, sýrem a volským okem
          croque-monsieur m 
          toast se šunkou a sýrem
          croustade f 
          křupavá taštička s masem, rybou, houbami nebo zeleninou
          crudités f pl 
          mísa se syrovou zeleninou
          cuisses de grenouilles f pl 
          žabí stehýnka
          estouffade f 
          dušené maso na víně, s mrkví a bylinkami
          fondue bourguignonne f 
          masové fondue
          friand m 
          koláček z listového těsta s masem nebo sladký s mandlovým krémem
          fricandeau m 
          špikovaný telecí řízek dušený na bílém víně s bylinkami
          fricassée f 
          bílé maso dušené na cibuli s kořením, se smetanovou houbovou omáčkou
          galette f 
          slaná palačinka
          gigot d'agneau m 
          jehněčí pečeně
          grenadin m 
          špikovaný telecí řízek
          kouglof m 
          alsaská bábovka s rozinkami
          mousse au chocolat f 
          čokoládová pěna
          oie braisée aux pommes f 
          pečená husa s jablky
          pan-bagnat m 
          sendvič s tuňákem a zeleninou
          plateau de fromage m 
          sýrový talíř
          pommes duchesses f pl 
          bramborové pyré
          pommes sarladaises f pl 
          brambory na husím sádle s česnekem a petrželkou
          pot-au-feu m 
          vařené hovězí se zeleninou
          potée f 
          vařené hovězí/vepřové se zeleninou
          profiteroles m pl 
          kulaté cukroví plněné krémem nebo zmrzlinou, polité horkou čokoládou
          puits d'amour m pl 
          pečivo z lístkového těsta s krémem
          quenelle f 
          masový/rybí knedlíček
          quiche f 
          teplý slaný koláč
          raclette f 
          roztavený sýr s bramborami a zeleninou
          ragoût m 
          ragú
          ratatouille f 
          dušená zeleninová směs
          rillettes f pl 
          pomazánka z vepřového/husího/kachního masa
          roulade f 
          (masová) roláda
          sauce béarnaise f 
          teplá omáčka z másla, vajíček a šalotky
          sauce hollandaise f 
          omáčka ze žloutků, másla a citronové šťávy
          savarin m 
          bábovka s likérovým sirupem
          tapenade f 
          pěna z kapar, ančoviček, černých oliv, česneku a citronu
          tarte Tatin f 
          obrácený jablkový koláč
          tartiflette f 
          gratinované brambory se sýrem
          tartine f 
          namazaný chléb, namazaná bageta (s máslem, nutelou ap.)
          tripes à la mode de Caen f pl 
          dršťky po caensku
          velouté m 
          krémová polévka
          vol-au-vent m 
          taštička z listového těsta plněná masem/rybou
          Typické nápoje ve Francii
Boissons typiques de la France
          Beaujolais (nouveau)
          mladé víno z kraje Beaujolais
          cassis
          likér z černého rybízu
          cidre
          jablečný mošt (mírně alkoholický)
          kir
          bílé víno s likérem z černého rybízu
          kir royal
          šampaňské s likérem z černého rybízu
          Monaco
          grenadina s pivem a limonádou
          panaché
          pivo s limonádou
          vin de pays
          oblastní víno
          