Typická jídla ve Francii

Typická jídla ve Francii

Plats typiques de la cuisine française
(à la) dijonnaise
s omáčkou z dijonské horčice
andouillettes f pl
jitrničky
babas au rhum m pl
koláčky s rozinkami v rumovém sirupu
blanquette de veau f
telecí ragú
bœuf bourguignon m
hovězí na červeném víně s houbami, cibulkou a slaninou
bombe glacée f
zmrzlina s ovocem, ořechy a šlehačkou
bouillabaisse f
rybí vývar
brioche f
lehká kynutá brioška
brochette f
špíz
cassoulet m
husí, kachní, vepřové nebo skopové ragú s bílými fazolemi
choucroute garnie f
alsaské dušené zelí s uzeninou
civet de lièvre m
zaječí ragú na víně
confit de canard/d'oie m
naložená kachna/husa
consommé m
silný masový vývar
contre-filet m
střední roštěná
coulis m
dezertní poleva z rozmačkaného syrového ovoce
crème brûlée f
pudink s karamelovou krustou
croque-madame m
toast se šunkou, sýrem a volským okem
croque-monsieur m
toast se šunkou a sýrem
croustade f
křupavá taštička s masem, rybou, houbami nebo zeleninou
crudités f pl
mísa se syrovou zeleninou
cuisses de grenouilles f pl
žabí stehýnka
estouffade f
dušené maso na víně, s mrkví a bylinkami
fondue bourguignonne f
masové fondue
friand m
koláček z listového těsta s masem nebo sladký s mandlovým krémem
fricandeau m
špikovaný telecí řízek dušený na bílém víně s bylinkami
fricassée f
bílé maso dušené na cibuli s kořením, se smetanovou houbovou omáčkou
galette f
slaná palačinka
gigot d'agneau m
jehněčí pečeně
grenadin m
špikovaný telecí řízek
kouglof m
alsaská bábovka s rozinkami
mousse au chocolat f
čokoládová pěna
oie braisée aux pommes f
pečená husa s jablky
pan-bagnat m
sendvič s tuňákem a zeleninou
plateau de fromage m
sýrový talíř
pommes duchesses f pl
bramborové pyré
pommes sarladaises f pl
brambory na husím sádle s česnekem a petrželkou
pot-au-feu m
vařené hovězí se zeleninou
potée f
vařené hovězí/vepřové se zeleninou
profiteroles m pl
kulaté cukroví plněné krémem nebo zmrzlinou, polité horkou čokoládou
puits d'amour m pl
pečivo z lístkového těsta s krémem
quenelle f
masový/rybí knedlíček
quiche f
teplý slaný koláč
raclette f
roztavený sýr s bramborami a zeleninou
ragoût m
ragú
ratatouille f
dušená zeleninová směs
rillettes f pl
pomazánka z vepřového/husího/kachního masa
roulade f
(masová) roláda
sauce béarnaise f
teplá omáčka z másla, vajíček a šalotky
sauce hollandaise f
omáčka ze žloutků, másla a citronové šťávy
savarin m
bábovka s likérovým sirupem
tapenade f
pěna z kapar, ančoviček, černých oliv, česneku a citronu
tarte Tatin f
obrácený jablkový koláč
tartiflette f
gratinované brambory se sýrem
tartine f
namazaný chléb, namazaná bageta (s máslem, nutelou ap.)
tripes à la mode de Caen f pl
dršťky po caensku
velouté m
krémová polévka
vol-au-vent m
taštička z listového těsta plněná masem/rybou

Typické nápoje ve Francii

Boissons typiques de la France
Beaujolais (nouveau)
mladé víno z kraje Beaujolais
cassis
likér z černého rybízu
cidre
jablečný mošt (mírně alkoholický)
kir
bílé víno s likérem z černého rybízu
kir royal
šampaňské s likérem z černého rybízu
Monaco
grenadina s pivem a limonádou
panaché
pivo s limonádou
vin de pays
oblastní víno