 
        Hlavní jídla
Plats principaux
      
      Masité pokrmy
Viande
          maso
          viande 
          
            vjɑ̃d
        červené/bílé maso
          viande rouge/blanche 
          
            vjɑ̃d ʀuʒ/blɑ̃ʃ
        vepřové maso
          porc 
          
            pɔʀ
        hovězí maso
          bœuf 
          
            bœf
        telecí maso
          veau 
          
            vo
        skopové maso
          mouton 
          
            mutɔ̃
        jehněčí maso
          agneau 
          
            aɲo
        králík
          lapin 
          
            lapε̃
        pečené maso, pečeně
          rôti 
          
            ʀoti
        obalovaný/smažený řízek
          escalope panée 
          
            εskalɔp pane
        přírodní řízek
          escalope sautée 
          
            εskalɔp sote
        biftek
          bifteck 
          
            biftεk
        dobře propečený
          bien cuit 
          
            bjε̃ kɥi
        středně propečený
          à point 
          
            a pwε̃
        málo propečený
          saignant, bleu 
          
            sεɲɑ̃ˌ blø
        hovězí pečeně
          rôti de bœuf 
          
            ʀoti də bœf
        žebírko
          côtelette 
          
            kotlεt
        kotleta s kostí
          côte à l'os 
          
            kot a lɔs
        uzené maso
          viande fumée 
          
            vjɑ̃d fyme
        drůbež, drůbeží maso
          volaille 
          
            vɔlɑj
        pečené kuře
          poulet rôti 
          
            pulε ʀoti
        krocan
          dindon 
          
            dε̃dɔ̃
        husa
          oie 
          
            wa
        kachna
          canard 
          
            kanaʀ
        zvěřina
          gibier 
          
            ʒibje
        srnčí
          chevreuil 
          
            ʃəvʀœj
        bažant
          faisan 
          
            fəzɑ̃
        kanec
          sanglier 
          
            sɑ̃glije
        kančí maso
          sanglier 
          
            sɑ̃glije
        studený nářez
          assiette froide 
          
            asjεt fʀwad
        kýta
          cuissot, gigot 
          
            kɥisoˌ ʒigo
        šunka
          jambon 
          
            ʒɑ̃bɔ̃
        salám
          saucisson 
          
            sosisɔ̃
        trvanlivý/tvrdý salám
          saucisson sec 
          
            sosisɔ̃ sεk
        měkký salám
          saucisson de Bologne 
          
            sosisɔ̃ də bɔlɔɲ
        klobása
          saucisse 
          
            sosis
        grilovaná klobása
          saucisse grillée 
          
            sosis gʀije
        vařená klobása
          saucisse cuite 
          
            sosis kɥit
        kari klobása
          saucisse au curry 
          
            sosis o kyʀi
        bílá klobása
          saucisse blanche 
          
            sosis blɑ̃ʃ
        párek
          saucisse (de Francfort) 
          
            sosis (də fʀɑ̃kfɔʀ)
        huspenina
          fromage de tête, aspic 
          
            fʀɔmaʒ də tεtˌ aspik
        jelito
          boudin 
          
            budε̃
        sekaná
          haché 
          
            ˈaʃe
        karbanátky
          steak haché 
          
            stεk ˈaʃe
        hamburger
          hamburger, (CaF)  hambourgeois 
          
            ˈɑ̃buʀgœʀˌ ˈɑ̃buʀʒwa
        játra
          foie 
          
            fwa
        guláš
          goulasch, goulache 
          
            gulaʃˌ gulaʃ
        svíčková
          filet de bœuf 
          
            filε də bœf
        ajntopf
          eintopf, pot-au-feu 
          
            aintɔpftˌ pɔtofø
        plody moře
          fruits de mer 
          
            fʀɥi də mεʀ
        krevety
          crevettes 
          
            kʀəvεt
        garnáti
          crevettes grises 
          
            kʀəvεt gʀiz
        langusta
          langouste 
          
            lɑ̃gust
        humr
          homard 
          
            ˈɔmaʀ
        chobotnice
          poulpe 
          
            pulp
        krab
          crabe 
          
            kʀɑb
        mušle
          coquillage 
          
            kɔkijaʒ
        ústřice
          huîtres 
          
            ɥitʀ
        kalamáry
          calmars 
          
            kalmaʀ
        oliheň
          encornet, calmar 
          
            ɑ̃kɔʀnεˌ kalmaʀ
        sépie
          seiche, sépia 
          
            sεʃˌ sepja
        rybí maso
          poisson 
          
            pwasɔ̃
        pstruh
          truite 
          
            tʀɥit
        štika
          brochet 
          
            bʀɔʃε
        úhoř
          anguille 
          
            ɑ̃gij
        tuňák
          thon 
          
            tɔ̃
        losos
          saumon 
          
            somɔ̃
        treska
          morue, cabillaud 
          
            mɔʀyˌ kabijo
        makrela
          maquereau 
          
            makʀo
        mořský jazyk
          sole 
          
            sɔl
        platýs
          limande 
          
            limɑ̃d
        sardinky (v oleji)
          sardines (à l'huile) 
          
            saʀdin (a lɥil)
        sleď
          hareng 
          
            ˈaʀɑ̃
        hlemýžď
          escargot 
          
            εskaʀgo
        Bezmasá jídla
Plats sans viande
          těstoviny
          pâtes 
          
            pɑt
        špagety
          spaghetti 
          
            spageti
        těstovinový salát
          salade de pâtes 
          
            salad də pɑt
        rizoto
          risotto 
          
            ʀizɔto
        dušená zelenina
          légumes vapeur 
          
            legym vapœʀ
        zeleninový ajntopf
          potée de légumes 
          
            pɔte də legym
        vaječná omeleta
          omelette 
          
            ɔmlεt
        míchaná vajíčka
          œufs brouillés 
          
            ø bʀuje
        vařená kukuřice
          épi de maïs 
          
            epi də mais
        špenát
          épinards 
          
            epinaʀ
        topinka
          pain grillé 
          
            pε̃ gʀije
        volské oko
          œuf sur le plat 
          
            œf syʀ lə pla
        Přílohy
Accompagnements
          brambory
          pommes de terre 
          
            pɔm də tεʀ
        vařené brambory
          pommes de terre bouillies 
          
            pɔm də tεʀ buji
        pečené brambory
          pommes de terre au four 
          
            pɔm də tεʀ o fuʀ
        smažené hranolky
          (pommes) frites 
          
            (pɔm) fʀit
        krokety
          croquettes de pommes de terre 
          
            kʀɔkεt də pɔm də tεʀ
        rýže
          riz 
          
            ʀi
        rýže natural
          riz naturel 
          
            ʀi natyʀεl
        bramborový salát
          salade de pommes de terre 
          
            salad də pɔm də tεʀ
        bramborová kaše
          purée de pommes de terre 
          
            pyʀe də pɔm də tεʀ
        těstoviny
          pâtes 
          
            pɑt
        nudle
          nouilles 
          
            nuj
        chléb, pečivo
          pain 
          
            pε̃
        rohlík
          petit pain 
          
            p(ə)ti pε̃
        houska
          petit pain 
          
            p(ə)ti pε̃
        knedlík
          boulette de pâte 
          
            bulεt də pɑt
        kyselé zelí
          choucroute 
          
            ʃukʀut
        zelný salát
          salade de choux 
          
            salad də ʃu
        hlávkový salát
          laitue 
          
            lety
        obloha
          garniture 
          
            gaʀnityʀ
        kečup
          ketchup 
          
            kεtʃœp
        hořčice
          moutarde 
          
            mutaʀd
        majonéza
          mayonnaise 
          
            majɔnεz
        tatarská omáčka
          sauce tartare 
          
            sos taʀtaʀ
        sójová omáčka
          sauce soja 
          
            sos sɔʒa
        zálivka
          vinaigrette 
          
            vinεgʀεt
        dochucovadlo
          assaisonnement, condiment 
          
            asεzɔnmɑ̃ˌ kɔ̃dimɑ̃
        koření
          épices 
          
            epis
        kompot
          compote 
          
            kɔ̃pɔt
        nakládaná zelenina
          pickles 
          
            pikœls
        Způsob přípravy
Mode de préparation
          à point
          středně propečený
          aromatisé
          s příchutí, ochucený
          assaisonné
          ochucený
          au gratin, gratiné
          gratinovaný, zapékaný
          avec une panure à la bière
          obalovaný v pivním těstíčku
          battu, fouetté
          šlehaný
          beurré
          s máslem, namazaný máslem
          bien cuit
          dobře propečený
          confit
          nakládaný
          coupé en cubes
          nakrájený na kostičky
          croustillant
          křupavý, do křupava
          cuit
          vařený
          cuit à la vapeur
          vařený v páře
          désossé
          vykostěný
          en daube, à l'étouffée
          dušený
          en saumure
          ve slaném nálevu
          en tranches
          nakrájený, plátkový
          enrobé
          máčený
          épicé
          kořeněný
          farci
          nadívaný, s nádivkou
          flambé
          flambovaný
          fondu
          rozpuštěný, roztavený
          frit
          smažený
          fumé
          uzený
          glacé
          polévaný, s polevou
          grillé
          grilovaný
          mariné
          marinovaný
          pané
          obalovaný ve strouhance
          piquant
          ostrý, pálivý
          râpé
          strouhaný
          rôti
          pečený
          saignant
          krvavý, nepropečený
          salé
          slaný
          saupoudré
          posypaný
          sauté
          osmahnutý
          sauté et cuit à l'étuvée
          orestovaný a dušený
          sucré
          slazený
          vidé
          vykuchaný
          