 
        Typická národní jídla
Platos típicos nacionales
      
      Jídla ve Španělsku
Platos de España
          atún mechado
          špikovaný tuňák, andaluský pokrm
          bacalao al pil pil
          treska s omáčkou z česneku a chilli
          berza
          dušená kapusta
          boniatos
          pečené sladké brambory
          butifarra
          masný kořeněný výrobek podobný jitrnici či jelitu
          calçotada
          pórky pečené na ohni, podávané s rajčatovou omáčkou, typické katalánské jídlo
          caldo gallego
          vývar z hovězích a vepřových kostí s fazolemi
          callos
          dršťky
          castañas
          pečené kaštany
          cava
          katalánské “šampaňské”
          cazuela
          jídlo “vše v jednom hrnci” s dušeným masem a různými druhy luštěnin
          chorizo
          španělská papriková uzenina z vepřového masa
          churrasco
          grilované maso v omáčce
          churros
          válečky ze smaženého koblihového těsta, které se namáčí do horké čokolády
          clara
          pivo s citronovou sodou, velmi osvěžující nápoj
          coca
          sladký nebo slaný koláč na plech
          cochinillo asado/al horno
          pečené selátko
          cocidos
          jídlo “vše v jednom hrnci” podobné husté polévce s dušeným masem a zeleninou
          conejo con all-i-oli
          pečený králík s katalánským dipem z olivového oleje a česneku
          crema catalana
          obdoba vanilkového pudinku s vrstvou zkaramelizovaného cukru na povrchu
          embutidos de Vic
          uzeniny z města Vic vyhlášené svou kvalitou
          empanada
          plněný piroh
          ensaimada
          koláč z lehkého těsta (s až půlmetrovým průměrem)
          escalivada
          jídlo z grilovaných lilků, paprik, cibule, rajčat a česneku, katalánské jídlo
          esqueixada
          studený pokrm z tresky, rajčat, paprik, oliv, cibule, oleje a octa, katalánské jídlo
          fabada asturiana
          hustá fazolová polévka s vepřovým masem a jelitem
          fideuá
          pokrm z ryb a mořských plodů podobný paelle, ve kterém je rýže nahrazena těstovinami
          flan
          pudink s různými příchutěmi, připravený z vajec, mléka a cukru
          gambas al ajillo
          krevety ve šťávě s česnekem a chilli papričkou
          gazpacho
          studená osvěžující polévka z rajčat, paprik, okurky, cibule a chleba
          gazpacho manchego
          pokrm z dušené zvěřiny (zajíc, koroptev), zeleniny a hub servírovaný s chlebovou plackou
          horchata
          osvěžující nápoj z vody, cukru a rozmixovaných hlíz šáchoru, případně rýže nebo mandlí
          huesos de santo
          malé marcipánové trubičky s různou náplní, sladkost připravovaná o Dušičkách
          jamón ibérico
          iberská sušená šunka
          jamón serrano
          nasolená vepřová sušená šunka
          jerez
          sherry
          longaniza
          masný sušený vepřový výrobek ve tvaru klobásy, někdy se svázanými konci
          magdalena
          sladké pečivo z piškotového těsta v papírových košíčcích
          mantecado
          zpravidla vánoční pečivo z vepřového sádla, mouky, cukru, pražených mandlí a skořice
          mel-i-mato
          čerstvý bílý sýr s medem podávaný jako dezert
          menestra de verduras
          pokrm z dušené zeleniny
          mojo picón
          pikantní omáčka z česneku, chilli, kmínu, oleje a octa, podává se hlavně k bramborám vařeným ve slupce
          natillas
          řidší pudink různých příchutí
          paella
          rizoto s kousky masa, mořskými plody, zeleninou a šafránem, původně valencijský pokrm
          pan con tomate (pa-amb-tomaquet)
          typický způsob servírování chleba v Katalánsku - chléb potřený česnekem, měkkým rajčetem a politý olejem, základ pro množství baget
          panellets
          katalánské vánoční cukroví, malé kuličky marcipánu s různou příchutí
          papas arrugás
          brambory vařené ve slupce
          parrillada
          směs několika druhů grilovaných mas, jedna porce je vhodná pro dvě osoby
          patatas bravas
          brambory v pikantní červené omáčce
          pescaíto frito
          kousky smažených ryb a mořských plodů
          picadillo
          jídlo z mletého masa
          pinchitos
          ražniči, špíz
          polvorones
          vánoční cukroví z mouky, tuku a mletých mandlí, s příchutí skořice, citronu, čokolády, kokosu...
          porras
          válečky ze smaženého koblihového těsta, které se namáčí do horké čokolády, podobné churros
          pulpo a la gallega
          kousky vařené chobotnice sypané mletou paprikou
          queso manchego
          dlouhozrající tvrdý sýr z ovčího mléka z La Mancha
          rabo de toro
          dušené hovězí oháňky
          rancho canario
          jídlo “vše v jednom hrnci” z dušeného vepřového a hovězího, uzenin, zeleniny, cizrny, brambor a těstovin
          roscón de reyes
          tříkrálový vánoční věnec z vánočkového těsta s kandovaným ovocem a s překvapením uvnitř
          salchicha
          klobása, párek
          salmorejo
          studená polévka z rajčat, česneku a chleba
          salsa alioli
          majonéza s česnekem
          sangría
          nápoj z červeného vína, šumivého vína, cukru, ovoce a ledu, pozor, rychle stoupá do hlavy!
          sidra
          mírně alkoholický zkvašený jablečný mošt
          sobrasada
          masný sušený výrobek z vepřového masa
          tapas
          přibližně chlebíčky nebo jednohubky, případně porce mořských plodů na různý způsob, na tapas se běžně chodí místo večeře nebo o víkendu na oběd
          tarta de queso
          tvarohový koláč
          tinto de verano
          červené víno s citronovou sodou
          tortilla de patatas
          silná omeleta z vajec, brambor a cibule, výborná teplá i studená
          turrón
          vánoční cukroví, velmi sladký marcipán z mandlí, cukru a přísad jako ořechy, čokoláda, nugát ap.
          zarangollo
          smažený pokrm z cukety, cibule a brambor
          Jídla v Mexiku
Platos de México
          acitrón
          kandovaná dužnina kaktusu briznaga
          agua de jamaica
          studený osvěžující nápoj z odvaru z ibiškového květu
          aguamiel
          šťáva z agáve
          alegrías
          sladkosti ze semínek laskavce zalitých zkaramelizovaným cukrem
          antojitos
          typická mexická jídla ve formě jednohubek
          arroz a la mexicana
          rýže vařená s hráškem, kousky rajčat a mrkve
          arroz a la poblana
          rýže s paprikou, kukuřicí a rozpuštěným sýrem
          atole
          nápoj z mléka, třtinového cukru a kokosu, guavy, burských oříšků či kukuřice, pije se na Dušičky, na Vánoce nebo na Tři krále
          birria
          dušené kůzlečí maso v pikantní paprikové omáčce
          burrito
          kukuřičná placka s různou náplní (maso, fazole ap.)
          cajeta
          velmi sladká hmota z kondenzovaného mléka a cukru, natírá se na pečivo, palačinky ap.
          calaveras
          sladkost ve tvaru lebky, jí se na Dušičky
          camote
          sladké brambory
          capeado
          smažené kousky obalovaného masa nebo zeleniny
          carnitas
          smažené kousky vepřového masa
          cochinita pibil
          dušené vepřové maso zabalené v banánovém listu
          enchiladas
          kukuřičné placky plněné směsí z kuřecího masa, rajčat, paprik a koření
          gorditas
          smažené pirožky z těsta z kukuřičné mouky a mletých fazolí plněné masem, sýrem nebo zeleninou
          guacamole
          dip nebo pomazánka z rozmačkaného avokáda s citronovou šťávou a cibulkou, podává se k nachos
          huevos a la mexicana
          smažená vejce s nadrobno nakrájenou cibulkou, rajčetem a chilli papričkou
          jalapeños
          malé velmi pálivé papričky
          mezcal
          destilovaný alkoholický nápoj ze zkvašené šťávy z agáve
          mole
          omáčka z vývaru, čokolády, rozmixovaných ořechů, mandlí a rozinek s drůbežím masem
          nachos
          lupínky z kukuřičné mouky s různými příchutěmi, namáčí se do nejrůznějších omáček a dipů
          palanquetas
          placičky ze semínek, oříšků nebo kousků sušeného ovoce zalitých karamelem
          pulque
          nápoj ze zkvašené šťávy agáve podobný pivu
          quesadillas
          kukuřičné placky plněné směsí z fazolí, rajčatové omáčky, cibule, koriandru a sýra
          rompope
          vaječný likér s vanilkou, skořicí a mletými mandlemi
          tacos
          kukuřičné placky s masovou či zeleninovou náplní servírované s pikantními omáčkami
          tamales
          vařené kukuřičné listy s různou náplní, slané i sladké
          tepache
          lehce alkoholický osvěžující nápoj ze zkvašené ovocné šťávy a tmavého třtinového cukru
          tequila
          pálenka ze zkvašené šťávy z agáve
          Jídla v Karibiku
Platos de la región Caribe
          ajiaco
          hustá polévka s masem, vařenými zelenými banány, sladkými brambory, jukou, kukuřicí a kořením
          calalú
          hustá rybí polévka s plody proskurníku jedlého
          champola
          nápoj z dužniny čirimoje, vody a cukru
          congo
          vařená rýže s červenými fazolemi
          congri
          rýže s fazolemi
          dulce de coco
          zákusek ze strouhaného kokosu vařeného s cukrem v kokosovém mléce
          guenguel
          dezert z mleté kukuřice, cukru a skořice
          hallacas
          vařené taštičky z kukuřičné mouky plněné masem a zeleninou zabalené v banánovém listu
          moros con cristianos
          vařená rýže s černými fazolemi
          obe
          rybí maso vařené v kokosovém mléce
          picadillo a la habanera
          dušené vepřové a hovězí maso na víně se šunkou, mrkví, bramborami a olivami
          zambrilla
          smažené plátky banánu
          Jídla v Jižní Americe
Platos de América del Sur
          ají de gallina
          slepičí maso v pikantní omáčce s ořechy, sýrem a vařenými vejci
          ají de maní
          omáčka z nadrobno nakrájených paprik, rajčat, cibule, opražených burských oříšků a vařeného vejce
          anticuchos
          grilované špízy z různých druhů masa
          cachina
          nápoj ze zkvašené hroznové šťávy
          carapulcra
          tradiční peruánské jídlo z masa, sušených brambor a burských oříšků
          chicha
          mírně alkoholický osvěžující nápoj ze zkvašené kukuřice, různého ovoce a aromatického koření
          chimichurri
          pikantní omáčka z čerstvého rajčete, papriky, cibule, oleje, octa a koření, podává se především k masu
          chuño
          sušené přemrzlé brambory
          cocada
          nápoj z kokosu a mléka dochucený cukrem a skořicí
          juane
          pokrm z rýže, slepičího masa, oliv, vařených vajec a koření zabalený do listů
          leche de tigre
          peruánský koktejl z nálevu k přípravě seviche, citronové šťávy, bílého vína, pisca, česneku a koření
          mate de coca
          odvar z lístků koky, účinný proti nevolnosti způsobené vysokou nadmořskou výškou
          picarones
          sladké smažené kroužky z těsta z vařených sladkých brambor a vařené dýně
          pisco
          hroznová pálenka
          salchipapa
          smažené bramborové hranolky s kolečky párku
          salteñas
          pečené taštičky plněné masovo-zeleninovou směsí
          seviche/ceviche
          kousky syrového bílého rybího masa nebo mořské plody s marinádou z citronové šťávy, červené cibule, koriandru a velmi pálivé papričky
          sopaipillas, (PerE)  cachanga, (ArgE, BolE)  torta frita
          smažené placičky z pšeničné mouky sypané cukrem, pomerančovou kůrou a skořicí, nebo na slano s paprikovou omáčkou nebo hořčicí
          